Historia

Skånskan, Skånska Hembageriet & Chokladverkstan, alla dessa namn på ett konditori!?

Skånska Hembageriet startade 1930 i den lilla lokalen på Bankgatan 1 i Halmstad. Bageriet ligger i det gamla korsvirkeshuset från 1700 talet och ett så gammalt hus sätter sin charm. Det är väl känt bland våra gäster att när man fikar hos oss så ska man inte vara rädd för att man blivit knasig, det är nämligen så att väggarna lutar! Det var systrarna Sandström från Skåne som startade verksamheten på 30-talet och det var antagligen deras kulinariska arv som satte namnet ”Skånska Hembageriet” på dörren.

Fram till 1961 bakade de två systrarna Sandström på så det stod härliga till, men 1961 var det dags att lämna över kaveln till Bertil Knutsson. Bertil fortsatte med det genuina bakandet och hade mellan 6-8 bagare och konditorer i jobb samtidigt i det lilla bageriet. Bertil Knutsson var också väldigt skicklig på att tillverka praliner och annat gott chokladväg, som under 60-talet var en efterfrågad produkt av många.

Samtidigt i en annan del av korsvirkeshuset, på ovanvåningen av detta av korsvirkeshuset, fanns en lägenhet där familjen Anfelt bodde. Familjen Anfelt var även de i samma bransch då de bedrev en konfektyr affär med utgång mot Storgatan. Under 60-talet fick chokladen ett stort uppsving i Sverige och Anfelts Konfektyr och Bertil Knutssons praliner sålde som aldrig för. Men allt gott har sitt slut, hantverket och den lilla konfektyr affären dog ut av allt mer konkurrens av fabrikstillverkad choklad i ask. Anfelts Konfektyr slog igen och lägenheten och butiken byttes ut till en av Halmstads coolaste klädbutiker, Style – ”Din Hollywoodbutik”.

1982 var det dags för Bertil Knutsson att lämna över degkroken till Christer och

1991 fick Christer och hans fru Berit nys om att Klädbutiken skulle lägga ner. De ringde då Halmstad kommun som ägde fastigheten och bad om att få ta över ovandelen av lokalen. Sagt och gjort så var Halmstads mysigaste kafé fött. Kaféet har under åren skaffat sig en skara trogna kunder och populariteten växte i lugn och stadig takt till dess att Niklas Swedblom & Daniel Neborg, som båda är utbildade kockar till grunden, tog över rörelsen 2005.

Niklas och Daniel var fast beslutna om att bevara de gamla baktraditionerna men att även skapa en del nytt. De valde att återigen låta doften av hemmagjord choklad få fylla lokalerna och efter någon månads renovering fanns även en Chokladverkstad installerad i det gamla fiket. Chokladen har återigen vuxit i popularitet och idag har kunderna betydligt mer kunskap inom ämnet. De efterfrågar hög kvalitet och värdesätter det genuina hantverket. Det är därför ingen hemlighet att Skånskans hemmagjorda praliner är mycket populära. Kort efter att de båda kockarna tog över invigdes även en ny entré med butik mot Storgatan och dessutom med en ny logga, Skånskan. Vad som händer i framtiden? Ja, det återstår att se!.

Välkomna in och ta del av historia, trevlig atmosfär och hembakta godsaker! 
Niklas & Daniel med personal